Meer vakantiegeld dit jaar. Pakt dat ook voor jou goed uit?

Mei brengt een meevallertje, voor werknemers. Volgens salarisverwerker ADP zorgen aanpassingen bij de Belastingen ervoor dat bijna iedereen er netto iets op vooruit gaat. Maar krijg je deze maand ook echt je vakantiegeld, gezien de Corona-crisis?

Bijna elke werknemer in de plus
"Het netto vakantiegeld valt als gevolg van aangepaste belastingtarieven hoger uit in vergelijking met vorig jaar", aldus salarisverwerker ADP begin mei. 

Het meevallertje komt doordat het belastingpercentage voor bijzondere beloningen lager ligt dan vorig jaar. Vakantiegeld behoort hiertoe. Heb je een minimumloon dan houd je een paar tientjes extra over van je vakantiegeld (+1.75%). Verdien je twee keer ‘modaal’ - vanaf ca € 5600/mnd - dan is dat zo maar € 120,- of meer ( + 2.1%). Alleen parttimers die tussen de € 1.000 - 1.250 verdienen, leveren enkele euro’s in ten opzichte van 2019. 

Wel of geen vakantiegeld door Corona?
Ook al zou je werkgever vanwege de Corona-maatregelen minder inkomsten hebben, je hebt wettelijk recht op tenminste een keer per jaar vakantiegeld. Meestal in mei, uiterlijk in juni. Het betreft dan 8% van het loon dat je ontving vanaf juni t/m mei (of vanaf indiensttreding als dat ná juni was). Betaalt je werkgever later, dan heb je recht op wettelijke rente. In deze bijzondere tijden, zal het misschien toch gebeuren dat een werkgever het gesprek aangaat over een eventuele uitgestelde betaling. Als je daar voor open staat, prima. Maar hij mag geen druk uitoefenen.

Wie gaat er nog op vakantie deze zomer?
Vakantiegeld wordt allang niet meer door iedereen uitgegeven aan… vakantie. Sommigen gebruiken het om bestaande schulden af te lossen, anderen juist om er een grotere aanschaf mee te doen: de tuin opknappen, een nieuwe koelkast of wasmachine, een elektrische fiets?

Met nog tal van reisbeperkingen en 1,5m afstand als het nieuwe normaal (in Italië 1m, in Polen 2m en in Engeland  6 feet) staat je hoofd deze zomer misschien sowieso niet naar vakantie? Of even niet ver weg. Kennelijk worden er wel meer pleziervaartuigen gekocht voor vakantie-in-eigen-land. Laten we het met z’n allen nog even volhouden. Zet dat vakantiegeld gewoon nog even apart tot aan de herfstvakantie, dan geniet je er hopelijk dubbel en dwars van.

Heb je vragen over je lopende geldzaken, of wil je eens overleggen over sparen voor een droomreis of andere investering? Misschien je (reis)verzekeringen aanpassen? Je adviseur helpt je zaken duidelijk te krijgen en kan uitstekend bemiddelen bij een oplossing.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie