Extra hoge subsidie voor isolatie van de woning

Sinds begin dit jaar kun je 30% subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen die je woning zuiniger maken met energie. Hoe werkt dat, wat kun je doen en wat zijn de voordelen? En wat is eigenlijk goede isolatie?

Isoleren is een belangrijke eerste stap om je woning energiezuiniger en duurzaam te maken. Goede isolatie is ook een vereiste om ooit ‘van het gas af’ te raken. Koken, douchen en het verwarmen van je huis gebeurt dan zonder gasaansluiting. Deze situatie moet in 2050 gelden voor alle woningen in Nederland. Voor 2030 ligt de lat op 1,5 miljoen woningen. Daarom is ook veel nieuwbouw nu al gasloos. Maar hoe doe je dat met je bestaande huis? Allereerst via goede isolatie dus. Maar wat is goed?

Nieuwe standaard
Voor bestaande bouw is afgesproken bij welke grens de isolatie (en ventilatie) van je woning ‘goed’ is: dit noemt men ‘de standaard’. Voldoet je huis hieraan, dan bij je klaar voor aardgasvrij wonen. Milieucentraal van de overheid vermeldt de volgende maatregelen en waarden waarmee je waarschijnlijk in de buurt van de grens komt voor goede isolatie:

  • Dak: 13-14 cm (of 8 cm PIR) met een isolatiewaarde van Rc=4
  • Vloer: 12-13 cm (of 7 cm resol); Rc=3,5
  • Buitenmuur: spouwmuur met daarin 5-6 cm parels, vlokken of schuim; Rc=1,7
  • Ramen: HR++ glas met een U-waarde van 1,0-1,2

Dit soort maatregelen zijn tamelijk eenvoudige ingrepen voor je bestaande woning. Ga je je (volgende) huis verbouwen of renoveren? Dan kan het ook beter. Nieuwe isolerende kozijnen en deuren met triple glas kwalificeren als ‘zeer goede’ maatregelen. Binnen verhogen voorzetwanden het effect van spouwmuurisolatie met een factor twee of meer. En zijn je dakbedekking of -pannen aan vervanging toe, dan kun je ook hiervan de isolatiewaarde met 50% verhogen.

Goed scoren is slim kiezen
Isoleren doe je om warmteverlies te beperken. Als je minder ‘stookt voor de buitenlucht’, dus meer warmte in huis houdt, dalen je stookkosten. Met de huidige energieprijzen direct een groot voordeel. Maar reden waarom we inzetten op gasloos wonen is dat we daarmee ook de CO₂-uitstoot willen terugdringen, en daarmee de opwarming van de aarde.
 
Dak, vloer, buitenmuren, ramen. Al deze onderdelen tellen mee voor een energiezuinig huis. Interessant — en praktisch — is daarbij, dat je niet op al deze onderdelen even zwaar hoeft in te zetten. Je kunt de grens voor het warmteverlies namelijk ook halen door bij het ene onderdeel wat meer te doen en bij een ander wat minder, als goed isoleren daarvoor wat moeilijker of duurder is. Als je de zolder niet zo lang geleden al opknapte, kun je in plaats van de ‘standaard’ dakisolatie dan kiezen voor het vervangen van de ramen door ‘zeer goede’ isolerende kozijnen met triple glas.

Als de isolatiesubsidie wordt verhoogd (van 20 naar 30 procent), dan zijn 3,5 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen

Nederlandse Vereniging Duurzame Energie

Isolatie vereist goede ventilatie
Experts kunnen warmteverlies in beeld brengen met een infraroodcamera, en berekenen. Zelf kun je het ook voelen: een raam dat ‘s winters koud aanvoelt verliest veel warmte. Een koude luchtstroom via de kieren van deuren, ramen en roosters is daar ook een aanwijzing voor. Deze stroming zorgt overigens ook voor luchtverversing, een belangrijke voorwaarde voor een gezond binnenklimaat. Want ook binnenshuis wil je de CO₂-waarden beheersen.

Oudere woningen, zonder centraal ventilatiesysteem, kennen alleen deze ‘natuurlijke ventilatie’. Wie hier isolatiemaatregelen treft zal dus ook moeten investeren in een ventilatiesysteem. En net zoals bij woningen die al beschikken over centrale ventilatie wil je dan voorkomen dat je jouw duurzaam verwarmde lucht weer zomaar naar buiten blaast. Milieucentraal stelt daarom ventilatie-units die warmte terugwinnen en/of vraaggestuurde ventilatie als nieuwe ‘standaard’.

30 procent subsidie in plaats van 20
Ga je isolatiemaatregelen nemen en combineer je er daarvan twee (!), dan kom je sinds begin 2022 opnieuw in aanmerking voor 30 procent subsidie. Opnieuw, omdat dit de tweede helft van 2020 ook al het geval was. De Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) liet vorige zomer al doorrekenen wat hier het gevolg van zou zijn. Wat bleek? Dankzij deze extra subsidie is investeren in meer ingrijpend verduurzamen ook haalbaar voor eigenaren van een woning van vóór 1975.

In totaal gaat het dan om maar liefst 3,5 miljoen bestaande woningen die kunnen overstappen op een (hybride) warmtepomp, al dan niet in combinatie met betere isolatie en ventilatie. Ook voor het laten installeren van een warmtepomp kun je 30 procent terugkrijgen via een subsidieaanvraag.

Aanvragen subsidie. Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen en een warmtepomp, maar ook voor aansluiting op een warmtenet. Daarvoor is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De verhoogde subsidie voor deze maatregelen geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd.

Check de ISDE-voorwaarden 

Groen lenen tegen gunstige voorwaarden
Zowel via een hypotheek als via een persoonlijke lening kun je extra voordelig geld lenen voor een investering in energiebesparende maatregelen. Via een hypotheek is dat tot 6% extra boven de marktwaarde van de woning en kun je via een gunstig energielabel ook nog korting krijgen op de hypotheekrente. Voor leningen hanteren diverse banken hun eigen extra kortingen en voorwaarden. En het Nationaal Warmtefonds biedt een specifieke energiebespaarlening aan, zowel voor particulieren als leden van een Vereniging van Eigenaren. Voor VvE’s is zelfs een lening mogelijk met een looptijd van 30 jaar.

Duurzaamheidsprofiel van je woning. Benieuwd naar de financieringsmogelijkheden? Ook dat is een stukje maatwerk. Maar via je postcode en huisnummer download je alvast een gratis rapport met een globaal idee van welke maatregelen voor jouw (toekomstige) woning mogelijk zijn én welke alternatieven er zijn om die te financieren. Zo ga je goed voorbereid het gesprek aan.

Download het rapport nu

Voor het kiezen van de juiste maatregelen kun je bij een installateur terecht — of oriënteer je je alvast via verbeterjehuis.nl. Bij de keuze voor een verstandige financiering is je onafhankelijk adviseur natuurlijk de aangewezen persoon.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie