Extra gunstige regelingen voor verduurzamen koopwoning en beperking energiekosten

Het moet nog blijken of Europa de torenhoge energie­prijzen kan ombuigen. Wel zeker: de energiecrisis leverde in ons land al verdergaande hulp op voor wie zijn woning wil verduurzamen. ‘Alle seinen staan op groen’, bij banken en andere instanties. Zelfs voor wie een al zeer zuinige woning wil kopen.

“Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen waar we als samenleving mee te maken hebben”, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bij de start van hun campagne begin september. ‘Alle seinen op groen’ zetten omdat de CO₂-uitstoot naar beneden moet, is natuurlijk prima. Voor veel huiseigenaren vormt een lagere energienota de komende jaren vast ook een belangrijke motivatie nu stappen te ondernemen. Diverse (extra) maatregelen maken dat nog aantrekkelijker.

Lage inkomens betalen geen rente
Verdien je (samen) minder dan € 45.014 per jaar dan betaal je vanaf 1 november geen rente over een lening bij het Nationaal Warmtefonds, als je je koophuis gaat verduurzamen. De nul procent rente op de Energie­bespaar­lening blijft in ieder geval twee jaar, daarna wordt gekeken of de maatregel langer nodig is. Huishoudens boven de inkomens­grens kunnen de rente volgens de huidige regels aftrekken voor de inkomsten­belasting. Hetzelfde geldt voor extra lenen via een hypotheek.

De Energiebespaarlening met 0% rente is één van de maatregelen om de energie­rekening te helpen verlagen

Hugo de Jonge, minister van VRO

Ook subsidie bij één isolatiemaatregel
Begin dit jaar werd de warmtepomp al toegevoegd aan het rijtje isolatie-opties waarvoor je bij twee maatregelen 30% ISDE subsidie kunt krijgen. Vanaf 2023 is kun je die ook aanvragen voor één isolatie­maatregel, uitgevoerd na maart 2022. De tegemoet­koming is dan 15%. Meer over de ISDE vind je hier

Geen renteopslag bij verhogen hypotheek
Leen je ‘maximaal’ zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan rekenen geldverstrekkers een opslag op hun basisrente. Door af te lossen — of wanneer de woning in waarde stijgt — geldt er een steeds gunstiger risicoklasse en kan die renteopslag omlaag. Ga je via een hypotheek bij lenen voor energie­besparende maatregelen (isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, etc) dan neemt het risico voor de bank eigenlijk weer toe. Gelukkig leidt zo’n extra leningdeel voor verduurzaming niet bij alle geldverstrekkers tot een renteopslag, die je dan over de hele lening zou betalen. Bij andere bestaat die kans nog wel, dus laat je goed voorlichten.

Verlaging renteopslag

Elke geldverstrekker hanteert zijn eigen risicoklassen en gaat daar op zijn manier mee om. Lang niet iedereen stelt zich proactief op, zeker niet bij een waardestijging van de woning. Of zelf in actie komen zinvol is, vraag je best even na bij je adviseur (als je hypotheek geen NHG heeft).

Gemak en langer plezier van de zon
Wat betreft zonnepanelen op particuliere woningen zit Nederland al in Europa’s voorhoede. Om dat verder te stimuleren kun je de aanschaf ervan nu 100% financieren met een lening van het Warmtefonds. Verder gaat de btw erop komend jaar naar 0%, wat nog simpeler is dan het terugvorderen ervan nu. Bovendien is de salderingsregeling met twee jaar verlengd: tot 2025 krijg je hetzelfde tarief terug voor wat je levert als wat je betaalt voor wat je afneemt (alleen over wat je op jaarbasis ‘te veel’ produceert is dat minder). Dat maakt nu investeren nog interessanter.

Bestaande maatregelen lucratiever
Rijksoverheid en gemeenten komen huishoudens tegemoet subsidies en groene leningen. En ook commerciële partijen doen stapjes extra voor het groene doel. De energieprijzen zo veel harder gestegen dan de rente, tot nu toe, en daarom is investeren in energiebesparende maatregelen winstgevender dan ooit. Hieronder nog even de belangrijkste green deals op een rijtje. Klik open voor meer info.

  • Duurzame hypotheken | Diverse partijen maken energie­besparende maatregelen mogelijk via speciale ‘duurzame’ hypotheekproducten. Wat je minimaal moet en maximum mag lenen varieert, evenals je opties voor de looptijd en rentevaste periode. Soms is rentekorting mogelijk, en zelfs hulp bij het bepalen welke maatregelen verstandig zijn. Juist als alle seinen op groen staan kan je onafhankelijk adviseur je de juiste weg wijzen.

  • Via een hypotheek 6% extra lenen | Als je inkomen het toelaat kun je voor het verduurzamen van een woning via een hypotheek tot 6% boven de marktwaarde lenen. Bij een woning van vier ton is dat dus € 24.000,-. Dit bedrag komt in een depot, van waaruit je specifieke energie­besparende maatregelen mag betalen: zonnepanelen, een warmtepomp, spouwmuur-, vloer- en dakisolatie, en HR++ glas en kozijnen. Voorwaarde is wel dat je dat binnen twee jaar doet, daarna vervalt het restant bedrag terug aan de bank.

  • € 9.000,- of meer boven je inkomensnorm | Vaak stelt niet de marktwaarde, maar het inkomen een grens aan de maximum hypotheek. Voor het verduurzamen van een woning — of de aanschaf van een bestaande duurzame woning — kun je dan toch maximaal € 9.000,- extra lenen. Voor een nul-op-de-meterwoning is dat zelfs tot € 25.000,-, op voorwaarde dat er voor 10 jaar een energie­prestatie­garantie is, of wordt afgegeven. Zo niet, kun je alsnog tot € 15.000,- extra lenen, wanneer het energielabel een EPC van 0 of lager aantoont. Dit alles dus buiten de inkomenstoets, maar wel alleen bij een gezinsinkomens vanaf € 33.000 bruto.

  • Rentekorting op hypotheek duurzame woning | Koop je een energiezuinige woning, of zorg je daarvoor via een verbouwing, dan krijg je bij diverse geldverstrekkers korting op de rente. Zelfs een klein verschil in percentage scheelt bij grote bedragen over een lange looptijd al snel duizenden euro’s. Bij sommige partijen hoeft de woning niet eens superzuinig te worden, het realiseren van ‘label-stappen’ is dan al goed voor rentekorting.

  • 30% subsidie voor isoleren en/of een waterpomp | Als huiseigenaar krijg je 30% van je investering terug als je twee isolatie­maatregelen doorvoert, of er één combineert met de aanschaf van een warmtepomp (of aansluiting op een warmtenet). Sinds april van dit jaar kun je ook 15% subsidie krijgen bij één isolatiemaatregel. Dat loopt via de Investerings­subsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dit komt vast aan de orde in een adviesgesprek over een financiering, maar meer over de ISDE vind je alvast hier
  • Persoonlijke duurzame leningen  | Groen lenen zonder hypothecaire zekerheid kan ook — via het Warmtefonds, je gemeente, en commerciële partijen. Ook hierbij lopen de mogelijkheden en voorwaarde wijd uiteen en is een oriënterend gesprek met een onafhankelijk expert wel zo verhelderend.

Rendement van spaargeld
Met alle tegemoetkoming zouden we bijna vergeten dat er sinds de coronacrisis bij velen meer geld op de bankrekening geld staat. Een bankrekening die bar weinig oplevert en zeker niet de inflatie compenseert. Beleggen kan, maar kent zijn risico’s. Investeren in de verduurzaming van de eigen woning levert een zekerder rendement op, al was het maar omdat deze direct meer waard wordt. Hoeveel? Milieu Centraal geeft een voorzichtige inschatting

Nog vragen?

Zelf investeren of gunstig lenen, en hoe dan? Met een antwoord op dat soort vragen helpt je financieel adviseur je graag. Wil je meer algemeen meer weten over zaken die spelen rond duurzame energie? De Rijksoverheid geeft 16 antwoorden op praktische vragen  ⎆

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie