Einde negatieve rente vermogende spaarders na rentebesluit ECB

Binnenkort hoef je geen rente meer te betalen als er meer dan een ton op je bankrekening staat. Die negatieve rente voerden banken in 2020 in vanwege hun kosten voor het verplicht aanhouden van reserves bij de Europese Centrale Bank. Vanwege de toegenomen inflatie gaat de ECB zijn tarieven verlagen en dat zet ook de Nederlandse banken top-3 in beweging.

Rabobank kondigde als eerste een verhoging van de (negatieve) rente aan. Per vandaag, 1 augustus, verhogen zij hun tarieven boven de € 100.000 van -0,5 naar 0%. ING volgde al snel, maar gaf 1 oktober aan als datum waarop de verhoging naar 0% zal plaatsvinden. ABN AMRO tenslotte neemt een tussenstap: per 1 augustus betalen klanten met een tegoed boven de ton nog -0,25% (negatieve) rente. Op 1 oktober volgt ook het 0-tarief, maar wel met een voorbehoud. Dat gebeurt alleen als de ECB hún depositorente in september inderdaad verder verhoogt.

Reactie op besluit ECB
Anders dan eerder aangekondigd verhoogde de ECB de rente onlangs echter in één klap met een half procentpunt. Dit is de eerste keer sinds 2011 en maakt een einde aan een acht jaar lange periode van negatieve rente (voor de banken). De ECB wil hiermee de torenhoge inflatie afremmen. De laatste keer dan er een rentestap van 0,5 procent of meer plaatsvond was tijdens de financiële crisis in 2008-2009 en na het barsten van de internetbubbel in 2001. Klaas Knot van de Nederlandsche Bank noemt dit besluit een “krachtig signaal”. Hij verwacht dat de ECB de rente de komende tijd stapsgewijs zal blijven verhogen — althans zolang de inflatie hoog blijft.

De verhoging met een half procentpunt is een krachtig signaal over de hoge inflatie

Klaas Knot, directeur de Nederlandsche Bank

Ook invloed op hypotheekrente
De beleidsrente van de ECB beïnvloedt diverse andere soorten rentes, direct of indirect. Het betekent niet alleen het einde aan de bovengenoemde negatieve spaarrente die Nederlandse banken in 2020 invoerden. Ook de rente voor nieuwe hypotheken of -verlengingen steeg al in aanloop naar dit besluit. En ook de krediet- en leenrente en de obligatierente worden er door geraakt.

Tijdelijke verlaging
Hoewel de hypotheekrente sinds begin dit jaar al met 2,5%-pnt steeg, zijn er juist de laatste weken weinig verhogingen geweest. Bij sommige geldverstrekkers vindt er zelfs een lichte daling plaats. Dat gebeurt wel vaker om de eindejaarspiek wat naar voren te halen. Het zou ook kunnen komen doordat beleggers een recessie verwachten. Banken lijken in ieder geval voldoende marge te hebben om geld lenen weer net wat voordeliger te maken.

Wie concreet in onderhandeling is over een woning doet er dus goed aan met zijn hypotheekadviseur te overleggen of eerdere berekeningen nog wel kloppen. Heb je een aardig bedrag op de bank dan kreeg, of krijg je daar binnenkort al een iets hogere rente voor. Helaas is dit lang niet voldoende om de inflatie bij te houden.

Wat bepaalt de rente?

Spaarrente kun je zien als een vergoeding van de bank om over jouw spaargeld te beschikken. De hoogte daarvan hangt af van de prijs die voor geld wordt betaald op de financiële markt. Ook hier geldt de wet van vraag en aanbod. Tijdens de coronapandemie was er geld in overvloed; de ECB zette de geldkraan wijd open om de economie draaiende te houden. Zo bleef lenen voor investeringen goedkoop, maar moest je toebetalen over alles boven de ton op je spaarrekening.Corona en de oorlog in Oekraïne hebben flinke gevolgen voor de economie: grondstoffen en voedsel zijn schaars, de gaslevering onzeker, vervoer problematisch en er zijn flinke personeelstekorten. Dat zorgt voor stijgende prijzen en stijgende inflatie, waarbij je geld minder waard wordt. In de hoop dit tegen te gaan verhoogde de ECB dus in juli de rente ongekend fors. Volgende stappen moeten we afwachten. Ook valt het niet uit te sluiten dat de negatieve spaarrente ooit weer terugkeert.

Bron: de Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie