De effecten van de Covid-19-schok blijven op de woningmarkt tot nu toe beperkt. Het aantal verkopen groeide zelfs en de prijzen stegen. Toch verwacht De Nederlandsche Bank binnen enkele maanden een prijsdaling, hoewel lang niet zo fors als na 2008. Wat kun je daarmee?
Waarom zouden de prijzen dalen?
Voor starters zou het goed nieuws zijn als er wat lucht uit de woningmarkt ontsnapt. Hoewel gemeenten en geldverstrekkers hen met diverse maatregelen tegemoet komen, bleven de huizenprijzen de eerste helft van 2020 gewoon stijgen. Vooral van appartementen. In mei lag de verkoopprijs van een bestaande koopwoning zelfs op het hoogste niveau ooit: gemiddeld 333.000 euro (+7.7% versus mei 2019), aldus het CBS. Ook DNB gaat voor het hele jaar nog uit van 4.3% prijsstijging. Maar die trend kan dus keren.
Daarvoor zijn drie redenen:
De Nederlandsche Bank verwacht absoluut niet de daling van ca. 20% van na de financiële crisis van 2008
In de raming van De Nederlandsche Bank dalen de huizenprijzen in 2021 met 2.1% (ten opzichte van de groei van in 2020) en in 2022 mogelijk met 3.7%. Daarbij geeft men aan dat veel afhangt van de ontwikkeling van de pandemie: kunnen we snel verder versoepelen en komt er een vaccin, of krijgen we te maken met een ‘tweede golf’ en nieuwe beperkingen?
Een crisis biedt ook kansen
Niemand heeft een glazen bol. Dus of het verstandig is nú te verkopen als je toch al wilde verhuizen? Of als koper een eventuele prijsdaling af te wachten, als je niet weet wat de rente gaat doen? We kunnen dat niet bepalen. Wel kunnen we precies uitrekenen welke hypotheek voor jou nu haalbaar is en je adviseren hoe je je bepaalde risico’s verstandig afdekt.
Benieuwd hoe je als starter misschien kan profiteren van extra hulp? Hoe je met nu oversluiten de komende jaren aardig wat geld bespaart als je geen verhuisplannen hebt. Of hoe je comfortabeler woont met lagere lasten via een gunstige groene financiering van energiemaatregelen?
Waar sommigen aarzelen, maken mensen die zich goed laten informeren meer kans
Neem gerust contact op voor een oriëntatie. Bel je adviseur voor een persoonlijk gesprek op kantoor, thuis of via het web.
Bron: Nationale Hypotheekbond