Buurmeisje geslaagd. Wat kost studeren eigenlijk? En hoe financier je dat straks voor jouw kind?

Anders dan in andere jaren gingen de schooltassen eind mei wat aarzelend in top. Diploma op zak en dóór naar het MBO of hoger onderwijs. Duurt dat nog even voor jouw kind? Check dan juist nu even op welke kosten je moet rekenen en hoe je dat gaat betalen.

Studeren is knap kostbaar
Het Nibud becijferde in 2017 al dat de gemiddelde uitwonende student per maand € 1.044  kwijt is voor wonen, eten, reizen, recreëren en niet te vergeten zijn telefoon. Ook de verzekering tegen ziektekosten was daarin opgenomen. Het collegegeld komt daar nog bij. Voor komend studiejaar is dat € 2.134 (bijna € 180 per maand). Kortom, € 1.250 per maand ben je tegenwoordig zó kwijt. Hoeveel dat is wanneer jouw kinderen gaan studeren? Dat is lastig te voorspellen, maar kostbaar blijf het. En dus is het goed je hier tijdig op voor te bereiden.

Studiefinanciering vooral een kwestie van sparen of lenen
Vroeger kwam elke student in aanmerking voor een Basisbeurs. Je hoefde die niet terug te betalen. Die luxe is er niet meer. Alleen MBO-studenten krijgen nu nog een kleine basisbeurs: ca. € 87 voor wie thuis woont en € 287 voor uitwonenden. Dit wordt een gift als je je diploma haalt. Zo niet dan moet je de kosten wel terugbetalen! Dat geldt ook voor de ‘gratis’ OV-kaart; niet slagen is terugbetalen. Voor alle kosten boven de basisbeurs ben je als MBO-student afhankelijk van je ouders, een bijbaantje of moet je geld lenen. Hetzelfde geldt voor studenten aan het HBO of de universiteit - behalve dat voor hen dus geen basisbeurs geldt.

Via DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, kun je diverse studieleningen aanvragen. Verdien je als ouders onvoldoende om te kunnen bijdragen aan de (studie)kosten van je kind, dan kan dat  een aanvullende beurs aanvragen. Ook dit betreft een ‘prestatiebeurs’: mocht je kind niet slagen voor zijn of haar diploma dan moet het het geleende bedrag alsnog terug betalen.

Studielening zorgt voor lagere hypotheek
Een lening bij DUO kent een zeer lage rente en je kind mag er lang over doen deze terug te betalen. Maar juist daarom speelt dit nog een rol als je kind later een eigen woning wil kopen. Is de oorspronkelijke schuld bijvoorbeeld € 20.000,- dan kort de bank 0,45% daarvan op wat je maandelijks maximaal aan je hypotheek mag besteden: € 90,-. Dat verlaagt je maximale hypotheek met € 21.347 (bij een annuïtaire lening tegen 3% over 360 maanden).

Een studieschuld van € 20.000 beperkt je maximale hypotheek met € 21.347,-

Lijkt die € 20.000,- overdreven? Reken even mee: 4 jaar x 12 maanden x € 1.250,- is al € 60.000,-. Natuurlijk gaan niet alle studenten (daarom) op kamers. En ja, er zijn toeslagen voor de ziektekosten en eventueel de huur. Mogelijk verdient uw kind straks wat bij? Aan de andere kant - sommige studies duren langer, of zijn duurder. Het CPB verwacht voor studenten die dit jaar starten, met het nieuwe leenstelsel een eindschuld tussen de € 21.000 en 24.000.

Sparen of beleggen? Of schenken?
Wil je je kind helpen met de financiering van zijn studie dan is het verstandig tijdig te beginnen met sparen. Jammer is alleen dat dat momenteel weinig (rente) oplevert. Maandelijks wat inleggen bij een risicomijdend beleggingsfonds kan een alternatief zijn. Daarmee kan er een kapitaaltje groeien tot de start van de studie. Je kind heeft daar dan direct én later plezier van.

Gaat je kind al binnenkort studeren en heb je geld over? Weet dan, dat je voor een (dure) studie een extra hoog bedrag belastingvrij mag schenken. In 2020 is dat maximaal € 55.114,-. Wil je hierover meer weten of over een ander financieringsvraagstuk? Neem gerust even contact met ons op, we denken graag met je mee.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie