twintigduizend nederlanders hebben mogelijk recht op zorgtoeslag

Brief aan 20.000 Nederlanders: je hebt mogelijk recht op zorgtoeslag

Zo’n twintigduizend Nederlanders hebben afgelopen weekend een brief op de mat gekregen van de Dienst Toeslagen. De boodschap? Misschien heb je wel recht op zorgtoeslag. Een op de tien mensen die er recht op heeft, vraagt hem namelijk niet aan. Over 2022 moet je dat vóór 1 september doen!

Zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag die in 2022 kon oplopen tot maximaal € 110 per maand als je minder dan € 25.000 verdient op jaarbasis en geen toeslagpartner hebt. Ben je samen, dan kan het maandbedrag oplopen tot € 212 per maand. In 2023 is dat bedrag hoger: € 154 zonder en € 256 met een toeslagpartner.

Onbekend of lastig
Had je vorig jaar een inkomen van € 31.950, dan heb je nog recht op € 2 per maand. Daarmee kan de zorgtoeslag een leuk extraatje zijn, of broodnodige aanvulling. Maar lang niet iedereen is op de hoogte van het recht op zorgtoeslag, weet Coert Kleijwegt, directeur Toeslagen bij de Dienst Toeslagen: ”Of mensen vinden het moeilijk om de toeslag aan te vragen.”

Lang niet iedereen is op de hoogte, of men vindt het moeilijk toeslag aan te vragen

Coert Kleijwegt, directeur bij de Dienst Toeslagen

De Dienst Toeslagen benadert daarom actief mensen die in 2022 recht hadden op zorgtoeslag. In 2021 heeft de overheidsorganisatie een proef gedaan en stuurde destijds vijfduizend brieven uit naar mensen die mogelijk recht hadden op een tegemoetkoming. Dat werkte goed: ruim de helft van de ontvangers van een brief heeft ingelogd, 85 procent daarvan vroeg daadwerkelijk toeslag aan. “Daarom schrijven we nu een grotere groep van 20.000 mensen aan. We vinden het heel belangrijk dat mensen die recht hebben op toeslagen die ook gebruiken.”

Studenten of mensen met een uitkering
De Dienst Toeslagen heeft op basis van gegevens van de Belastingdienst en bijvoorbeeld het UWV inzicht in de situatie van iemand en of hij of zij op basis van het inkomen in 2022 mogelijk recht heeft op zorgtoeslag. Dit zijn bijvoorbeeld studenten of mensen met een uitkering. Doordat de inkomensgegevens bekend zijn, zie je bij het aanvragen direct waar je recht op hebt. Mensen die niet reageren, worden — als er een telefoonnummer bekend is — zoveel mogelijk nagebeld.

“De reacties waren heel positief, mensen waren verrast en blij met het seintje”, aldus Kleijwegt op AD.nl. In de brief die dit jaar op de deurmat valt bij 20.000 Nederlanders, staat ook uitgelegd hoe je kunt controleren of je vorig jaar recht had op zorgtoeslag en waar je hulp kunt krijgen als je niet weet hoe je het moet aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld via maatschappelijke organisaties als de bibliotheek, de gemeente en buurtteams, of door te bellen met de gratis Belastingtelefoon (0800 - 0543).

Uiterlijk 1 september aanvragen
Het is tot en met 1 september mogelijk om met terugwerkende kracht zorgtoeslag aan te vragen over het afgelopen jaar. In 2022 ontvingen 4,7 miljoen huishoudens zorgtoeslag met een totale waarde van 5,5 miljard euro.

Heb ik recht op zorgtoeslag?
Je kunt zelf, op basis van je inkomsten, online controleren of je recht hebt op zorg- of huurtoeslag. Ga daarvoor naar de website toeslagen.nl/kaniktoeslagkrijgen ⎆

Huurtoeslag is mede afhankelijk van de hoogte van de huur. Op zorgtoeslag heb je recht tot een inkomen van € 39.000, als alleenstaande. Let op: dat is ná eventuele aftrekposten, zoals de hypotheekrente. Je vindt online ook de hoogte van de zorgtoeslag ⎆

Heb je recht op toeslagen? Vraag deze dan aan onder het kopje ‘Mijn toeslagen’ op de site van de Dienst Toeslagen.

Wijziging inkomen en woonsituatie doorgeven
Als je in 2022 recht hebt op zorg- of huurtoeslag en deze aanvraagt, loopt dit automatisch door in het huidige kalenderjaar. Heb je inmiddels een (andere) baan en is je inkomen hoger geworden? Dan heb je minder of geen recht meer op toeslag. Je dient dat zelf, handmatig, uit te zetten op Mijntoeslagen.nl. Zo voorkom je dat je in de toekomst geld moet terugbetalen.

Bovenstaande is een bewerking van een artikel op AD.nl (18/7/2023)

Potjes-check

Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld, maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Daarom lanceerden schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer een online Potjes-check. Zo kun je zelf nagaan op welke voorzieningen je recht hebt. Je beantwoordt hiervoor wat algemene vragen over je huishouden — dat kost gemiddeld een kwartiertje. Het systeem bekijkt vervolgens welke regelingen en toeslagen mogelijk van belang zijn en stuurt je hiervan een persoonlijk overzicht.

Start de online tool

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie