S bestrijding inflatie maakt lenen duurder en huizen goedkoper AdobeStock 592554761

Bestrijding inflatie maakt lenen duurder en huizen goedkoper

Begin mei verhoogde de Europese Centrale Bank opnieuw haar rente, al voor de zevende keer in minder dan een jaar tijd. Dit gebeurt om verdere inflatie te beteugelen. Als geld lenen voor bedrijven duurder wordt, kunnen die minder makkelijk investeren in uitbreidingen. Dit moet de economie afremmen en verdere prijsstijgingen tegengaan. En de consument?

Sinds vorig jaar merken we allemaal dat de prijzen van energie en boodschappen stijgen. En daarmee de inflatie. De ECB wil die beteugelen, maar helaas duurt het wel ongeveer een jaar voordat hun maatregelen invloed hebben op de inflatie. In de tussentijd ervaart de (woon)consument de negatieve gevolgen van deze renteverhogingen steeds meer.

Duurder consumptief krediet
Een verhoging op Europees niveau werkt door in de rentetarieven voor consumptieve kredieten. Denk daarbij aan leningen voor grote aankopen zoals een auto, boot of verbouwing. De rente op deze leningen is de afgelopen tijd met ongeveer 2 procentpunt gestegen. Op een groot bedrag kan dat tot duizenden euro’s schelen. Laat je dus goed informeren over de tarieven en voorwaarden.

Ben je al eigenaar van een woning, dan is lenen via je bestaande of een extra hypotheek misschien voordeliger

Ben je al eigenaar van een woning, dan is lenen via je bestaande of een extra hypotheek misschien voordeliger. Ook deze rente steeg — van ongeveer 1 naar 4 procent — maar die tarieven liggen nog ver onder die van een persoonlijke lening. Het is net de vraag of de extra financieringskosten van een opwegen tegen de lagere rentelasten. Je adviseur kan je dat voorrekenen. En betreft de lening een verbouwing of het verduurzamen van je woning, dan zijn die kosten, net als de rente aftrekbaar.

Lagere woningprijzen
Wie op zoek is naar een woning kan door de gestegen hypotheekrente minder geld lenen voor een hypotheek. Dat zorgde al voor minder en lagere biedingen. Daardoor daalden de prijzen van koopwoningen met ongeveer 5 procent sinds het hoogtepunt in augustus vorig jaar. Dat is niet per se slecht nieuws, de markt krijgt zo weer wat lucht. Onder starters die wel voldoende kunnen financieren is er wat minder concurrentie, net als vooEr is wat minder concurrentie onder starters die wel voldoende kunnen financieren en een grotere woning is misschien nu juist wel haalbaar voor wie — met overwaarde — wil doorstromen vanuit een kleinere.

Pas op met rood staan en koop nu-betaal later

Let ook op je banksaldo, want rood staan kost meer. ING en Rabobank besloten als eersten het tarief hiervoor te verhogen van 9,9 naar 11,9 procent, anderen volgen vermoedelijk. Dit betekent dat als je extra moet betalen als je tijdelijk een negatief saldo op je bankrekening hebt. Het was al duur, maar wordt nu nog duurder. Let op je uitgaven en/of maak op tijd geld over van je spaarrekening.Vanaf 1 januari steeg de maximale rente op krediet al van 10% naar 12%. Dit komt omdat de maximale rente bestaat uit de wettelijke rente met een opslag van acht procentpunt. Omdat de wettelijke rente stijgt van 2% naar 4%, wordt de maximale rente automatisch 12%. Ook (online) aankopen op afbetaling is sindsdien duurder geworden. Tinka, die dat regelt voor Wehkamp), rekent bijvoorbeeld 11,9%. Lang niet iedereen is zich daarvan bewust en zo storten velen, meest jongeren, zich té gemakkelijk in de schulden. 

NOS maakte daarover eind vorig jaar een kort filmpje

Aandelen minder aantrekkelijk
Voor wie in aandelen belegt, pakt een stijgende rente mogelijk minder voordelig uit. Obligaties leveren bij een hogere rente meer op, en dat trekt beleggers weg van aandelen. En minder vraag zorgt voor lagere koersen. Beleggen met geleend geld kan ook minder winstgevend zijn, omdat kredietverstrekkers een hogere rente berekenen. Je moet dan meer rendement behalen om nog winst te maken, wat voor sommige mensen niet aantrekkelijk is.

Minder subsidies, hogere boetes
Ook het kabinet moet nu meer rente betalen als het geld wil lenen, en dus moet er bezuinigd worden. Aan de kostenkant zijn de subsidies voor omscholing of bijscholing, het STAP-budget, stopgezet. Via hogere verkeersboetes wil men aan de andere kant de inkomsten voor het Rijk stimuleren.

Hogere spaarrente
Gelukkig kennen de renteverhogingen ook een positief effect. Als je geld op een spaarrekening zet, kun je nu weer wat rente krijgen. Een tijd lang kreeg je geen of bijna geen rente en moest je zelfs betalen om je geld bij een bank te bewaren. Sinds enkele maanden is sparen weer wat interessanter geworden, maar bij grote banken krijg je nog altijd minder dan 1 procent rente. Vooralsnog levert hen dat flinke winsten op en tonen zij weinig animo tot een hogere vergoeding voor je geld. Kleinere spelers ruiken dus hun kans. Zo biedt online bank Bunq inmiddels net iets meer dan 2 procent rente.

Bron: de Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie