Ib23 met kijken klik klaar kun je jezelf tekort doen IMG 20240301 132620 1~2
Belastingaangifte 2023: met kijken-klik-klaar kun je jezelf tekort doen

De blauwe envelop viel alweer in de (digitale) brievenbus. Vanaf 1 maart kun je weer aangifte inkomstenbelasting doen. De belastingdienst vult vooraf veel in, maar weet niet alles. Met een beetje aandacht, of hulp, zorg je voor een maximale teruggave. Gemakkelijk, snel verdiend en wel zo leuk.

De een heeft jaarlijks lol in zijn aangifte, in de verwachting van belasting­voordeeltjes. Een ander ziet er juist tegenop. Maar zelfs zonder uitnodiging is het verstandig aangifte te doen. Anders loop je niet alleen kans een teruggave mis te lopen, het kan er ook toe leiden dat je belastingrente moet betalen, als er een naheffing volgt. Particulieren en partners met inkomsten uit een BV vinden hieronder wat tips.

Aangifte doen of aanvragen

Vul altijd (als proef) de aangifte in. Je aangifte dient voor 1 mei binnen te zijn, of je moet tijdig om uitstel vragen. Aangifte doe je online via Mijn Belastingdienst.

Verplicht of verstandig?

Ook als je geen aangiftebrief hebt ontvangen, kan het zijn dat je toch aangifte moet doen. Je kunt dit controleren door een proef­aangifte in te vullen via Mijn Belastingdienst, zonder deze direct te versturen. Als uit de aangifte blijkt dat je €17 of meer terugkrijgt, is het aan te raden de aangifte te versturen (een lager bedrag krijg je niet terug). Blijkt dat je juist €52 of meer moet betalen, dan ben je verplicht aangifte te doen. Dit moet vóór 14 juli 2024 om een boete te voorkomen.

Vermijd belastingrente

Hoewel je de mogelijkheid hebt om uitstel te vragen tot 1 september, is het verstandiger om je aangifte al voor 1 mei te doen. Zo vermijd je de belastingrente van 7,5% die je moet betalen als je nog belasting verschuldigd bent. Deze rente wordt berekend vanaf 1 juli 2024. Krijg je juist geld terug van de Belastingdienst? Helaas keren zij over het algemeen geen belastingrente uit.

Samen aangifte doen

Fiscaal partners behalen nooit nadeel door gezamenlijk aangifte te doen. Het voorkomt fouten en maximaliseert het belastingvoordeel. Apart aangifte doen kan juist kosten veroorzaken. Vul bij de paragraaf ‘Partner’ dus altijd ‘ja’ in bij de vraag: ‘Wilt u samen aangifte doen?’.

Check, verbeter…

De vooraf ingevulde aangifte van de Belastingdienst is erg handig, maar soms kloppen de gegevens niet helemaal. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor een juiste aangifte! Het voert te ver in te gaan op alle opties. Zie de online toelichting bij de aangifte, of vraag je financieel- of belastingadviseur om hulp. Ter illustratie wel twee voorbeelden.

  • Ontving je in 2023 een ontslag- of transitie­vergoeding van je ex-werkgever dan is die soms ingevuld als 'inkomen uit tegenwoordige arbeid'. Corrigeer dat want het kan je arbeidskorting ongunstig beïnvloeden. Voer de vergoeding(en) op onder 'Pensioen en andere uitkeringen'
  • Een garage die bij je woning hoort staat soms onterecht aangegeven in box 3. Voorkom dat deze hierin ten onrechte wordt belast en voeg de waarde ervan toe aan die van je woning (in box 1)

… en vul aan

Vul je aangifte aan met ontbrekende gegevens. Denk bijvoorbeeld aan schulden, aftrekposten zoals niet vergoede reiskosten voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, partner­alimentatie, giften, zorgkosten, en betaalde rente op de familiebank­lening voor je eigen woning. Ook bankrekeningen en beleggingspanden, zowel in Nederland als daarbuiten, moet je opgeven.

Eigen woning? Trek meer af

Je kunt meer aftrekken dan alleen de hypotheekrente. Denk aan advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheekadviseur, de notariskosten voor de hypotheekakte, taxatiekosten, kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie, boeterente en bouwrente na het tekenen van het voorlopig koopcontract. Ook periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming zijn aftrekbaar.

Voeg niet vooraf ingevulde kosten zelf toe. Niet aftrekbaar zijn kosten zoals makelaars­provisie, overdrachts­belasting, onderhouds- en verbouwingskosten, en aflossing van de eigenwoningschuld.

€2.694 korting voor ouders

Had je vorig jaar kinderen onder de 12 jaar dan kom je in aanmerking voor een extra belasting­korting tot €2.694. Deze korting, bekend als de inkomens­afhankelijke combinatie­korting, is bedoeld voor de minstverdienende of alleen­staande werkende ouder. Je ontvangt deze korting automatisch bij het doen van je aangifte. Voor de specifieke voorwaarden kun je de help-sectie van de online aangifte raadplegen.

Verdeling inkomsten eigen BV

Fiscale partners hebben de vrijheid om zelf te kiezen hoe ze aftrekposten, hun vermogen en eventuele dividenden uit hun eigen BV in de aangifte verdelen. Dit biedt een mooie kans om door een slimme verdeling belasting te besparen. Om welke posten het gaat vind je in het aangifteprogramma bij 'Verdelen'. Soms kan het programma zelf de meest voordelige verdeling voorstellen. Als dit niet het geval is, bijvoorbeeld bij bezit in box 3, dan loont het om verschillende verdelingen uit te proberen en zo te zien wat het meest in je voordeel werkt. Of raadpleeg je financieel- of belastingadviseur.

Jongeren: vraag via de app belasting terug

Heeft je kind een bijbaan of stage dan kan het mogelijk belasting terugkrijgen, ook als het minderjarig is. Is er belasting ingehouden op het loon of de vergoeding dan komt het namelijk in aanmerking voor heffingskorting. Via de Belastingdienst app kunnen jongeren eenvoudig ontdekken of ze geen geld mislopen.

Download de app voor Android of iOs

Online is bovendien nog teruggave mogelijk over voorgaande jaren, vanaf 2019. Ook anderen kunnen de app gebruiken voor hun aangifte, maar niet altijd. De Belastingdienst zet op een rijtje wanneer dat niet kan

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie