Alleen nog subsidie op zuinige warmtepompen en meer wijzigingen
Alleen nog subsidie op zuinige warmtepompen en meer wijzigingen

In 2024 is er voor huiseigenaren geen subsidie meer voor de aanschaf van een warmtepomp met energielabel A+ of lager. Alleen bij warmtepompen met een hoger energielabel wordt nog een deel van de aanschafprijs vergoed, en bij erg zuinige bovendien meer dan voorheen. Deze aanpassing van de ISDE voorwaarden volgt Europese regelgeving. Andere subsidiemaatregelen worden versoepeld en het aanvragen is nu eenvoudiger.

De voorwaarden voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) worden opgesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Vanaf dit jaar bepaalt het energielabel van een warmtepomp dus of de overheid bijdraagt aan de aanschaf of niet. Net als bij een koelkast of wasmachine is het label is gebaseerd op het elektriciteits-­verbruik van de warmtepomp. De letter F staat voor erg onzuinig, maar voor erg zuinig is de letter A tegenwoordig voorzien van plusjes. Ten opzichte van vorig jaar kun je voor warmtepompen met label A+++ extra subsidie aanvragen.

Nieuwe subsidiebedragen

De subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger zijn met € 450 verhoogd. Dit komt in de plaats van een bonus van hetzelfde bedrag die je eerder kreeg voor deze energiezuinige warmtepompen. Voor warmtepompen met een energielabel A+++ geldt voortaan wel een aanvullende bonus van € 225. Hoeveel subsidie je precies krijgt hangt af van het model en kun je op zoeken in een lijst met meldcodes

€ 225 extra subsidie voor A+++ warmtepompen

Check tevoren het label
De meeste zijn al zuinig, maar wil je geen subsidie mislopen, informeer dan bij je installateur naar het label van de warmtepomp. Of check of het model dat je op het oog hebt voorkomt op de lijst met meldcodes.

De nieuwe voorwaarden gelden voor aankopen die je vanaf 1 januari doet. Kocht je vorig jaar een A+ of minder zuinige warmtepomp en moet die alleen nog worden geïnstalleerd, dan komt die nog wel in aanmerking voor subsidie — er geldt een overgangsregel.

Aanvraag eenvoudiger

Het aanvragen van subsidie gaat makkelijker dan voorheen, het proces werd eenvoudiger. Dit is onder andere na kritiek van Vereniging Eigen Huis dat vorig jaar een klachten­meldpunt opende. Hieruit bleek dat eenderde van de huiseigenaren tijdens het aanvragen afhaakte. Zonde natuurlijk, want het gaat al snel om honderden euro’s.

Nu dat simpeler kan, vragen hopelijk meer mensen subsidie aan. En die is er niet alleen voor warmtepompen. Ook voor diverse isolatie­maatregelen kun je 15% subsidie krijgen, zoals voor vloer-, dak- en spouwmuur-isolatie, HR++ glas en deuren/kozijnen. Combineer je twee isolatievormen, of combineer je er een met de aanschaf van een warmtepomp? Dan verdubbelt de isolatie­subsidie naar 30%. Je hebt twee jaar de tijd voor je aanvraag. Er is trouwens ook € 400 subsidie voor wie moet overstappen naar elektrisch koken omdat de woning niet (meer) op het gasnet is aangesloten.

Wat je moet weten. Ontdek binnen 1,5 minuut wat je moet weten voor het aanvragen van een ISDE subsidie.

Naar de pagina met het filmpje

Meer geld beschikbaar

Voor 2024 is in totaal €600 miljoen aan subsidie voor het verduurzamen van de woning beschikbaar, meer dan vorig jaar. Bovendien kun je voor zulke maatregelen vanaf 1 januari via een hypotheek extra lenen. Afhankelijk van het energielabel van de betreffende woning loopt dat op tot € 20.000 boven de grens die is gekoppeld aan je inkomen. Dit is omdat energie­besparende maatregelen zorgen voor lagere maandlasten. Verduurzamen zorgt bovendien voor meer comfort en een waardestijging van de woning. Klinkt dit interessant? Vraag je hypotheekadviseur dan om een toelichting.

Monument, biobased of doe-het-zelven

Voor monumenten gelden er in 2024 soepeler voorwaarden, met onder andere subsidie voor achter- of voorzetbeglazing. Ook is er extra subsidie voor wie aan de slag gaat met biobased isolatiemateriaal. Dit heeft een duurzame oorsprong, een milieu­vriendelijk productie­proces en is goed te recyclen of te verwerken als afval. Het is daarmee wat duurder, maar dankzij de tegemoetkoming van de overheid alsnog beter behapbaar.

Ook als je zelf aan de slag wilt met het isoleren van je woning kun je subsidie aanvragen. Eerder was dit niet mogelijk. Nu de noodzaak hoog is en de professionals schaars, wil de overheid het toch mogelijk maken dat eigenaren eenvoudiger klussen zelf aanpakken, zodat vakmensen zich om wat uitdagender klussen kunnen bekommeren. Dit en komend jaar is er voor doe-het-zelvers € 27 miljoen beschikbaar.

Vraag om hulp

Behalve met advies over gunstig lenen voor energiemaatregelen, kan je adviseur je ook helpen met de ISDE-rekentool. Deze berekent in zes stappen je mogelijke subsidie. Zeker interessant, maar misschien niet direct zo eenvoudig. Dus vraag gerust om hulp.

Bekijk en download de rekentool

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie