aan en toeslagen voor 2024 controleren verstandig AdobeStock 631042509

Aan- en Toeslagen voor 2024 controleren verstandig

De afgelopen maand heeft de Belastingdienst veel voorlopige aanslagen Inkomstenbelasting (IB) verstuurd, en voorschotbeschikkingen voor toeslagen voor het nieuwe kalenderjaar. Je doet er verstandig aan deze documenten even goed door te nemen. Heeft de Belastingdienst de gegevens juist gebruikt?

Controle is vooral van belang als er recentelijk veranderingen zijn geweest in je persoonlijke situatie. Denk aan een scheiding, het ontvangen van AOW voor jou of je fiscaal partner, of bij wijzigingen in je hypotheek. De Belastingdienst is hiervan mogelijk nog niet op de hoogte en rekent dan met verouderde bedragen. Betaal je bijvoorbeeld meer (hypotheek)rente, na een verhuizing of over een extra lening voor een verbouwing of het verduurzamen van je woning, dan heb je recht op een hogere aftrek. Het beste geef je wijzigingen direct door als ze plaatsvinden.

Wat er vorig jaar wijzigde, kun je ook (pas) kenbaar maken bij je aangifte IB’23, vanaf 1 maart. Alleen heeft dat geen invloed op waar de Belastingdienst dan voor 2024 vanuit gaat. Alle reden dus even te controleren waar zij vanuit gaan. Misschien pakt dat gunstig uit voor de rest van het jaar, en anders voorkom je er gedoe mee achteraf.

Geef wijzigingen tijdig door en voorkom onnodige complicaties

Aandachtspunten

Aan welke punten geef je even aandacht bij het controleren?

Voorlopige aanslag

 • Persoonlijke gegevens: zijn je naam, adres en burgerlijke staat e.d. correct vermeld?
 • Huishouden: zijn wijzigingen als een geboorte, overlijden, scheiding, of verandering in het aantal medebewoners opgenomen?
 • (Partner) inkomsten: kloppen de bedragen, inclusief eventuele inkomsten uit werk, eigen onderneming, of andere bronnen — en van de partner?
 • Arbeidssituatie: zijn wijzigingen zoals het starten van een eigen onderneming of het wijzigen van je dienstverband als overgenomen?
 • Aftrekposten: zijn zaken als de hypotheekrente, zorgkosten, en andere specifieke aftrekposten correct opgenomen - voor zover bekend?
 • Vermogen of vermogensrendementsheffing: hier wijzigt het nodig, zijn de posten ok?
 • Heffingskortingen: heb je hier recht op en zijn ze correct toegepast?
 • Fiscaal Partnerschap: indien van toepassing, zijn het juiste fiscaal partnerschap en de verdeling van inkomsten en aftrekposten zoals bedoeld?

Toeslagen

Bij Toeslagen van de Belastingdienst, zoals de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, en kindgebonden budget let je op wijzigingen in je persoonlijke situatie, zoals:

 • Veranderingen in je inkomen of dat van je partner
 • Wijzigingen in je huishouden, zoals geboorte, overlijden, scheiding, of verandering in het aantal medebewoners
 • Aanpassingen in je vermogen of vermogensrendementsheffing
 • Wijzigingen in je woonlasten, zoals huur- of hypotheeklasten

Zelf online aanpassen

Zie je iets dat niet klopt, dan kun je dat zelf online aanpassen. Als het gaat om inkomstenbelasting, doe je dat via www.belastingdienst.nl. Voor de gegevens van toeslagen, moet je inloggen op www.toeslagen.nl — die staan namelijk niet op de voorschotbeschikking. Inloggen doe je met je DigiD.

Positief of negatief

Soms heeft het doorgeven van een wijziging positieve gevolgen en krijg je bijvoorbeeld maandelijks een (hoger) voorschot terug. Andersom kreeg je misschien een te positief bericht en leidt een correctie tot een lagere uitkering. Toch is het raadzaam wijzigingen tijdig door te geven om onnodige complicaties te voorkomen.

Veelal minder zorgtoeslag

Meer dan de helft van de Nederlanders ontvangt een toeslag. De bedragen voor huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget gaan omhoog. Alleen de zorgtoeslag pakt in 2024 voor de meeste mensen lager uit dan in 2023. Ook kan het zijn dat je geen zorgtoeslag meer krijgt omdat het maximale inkomen voor de toeslag lager is dan vorig jaar. Goed dus om alvast even te kijken of de Dienst Toeslagen met de juiste gegevens werkt en wat je mag verwachten.

Zie toelichting Dienst Toeslagen

Hulplijn

Sommige veranderingen hebben complexe gevolgen, zoals een scheiding. Daarbij is misschien niet direct duidelijk of alles correct is doorgevoerd. Heb je vragen of behoefte aan verdere financiële begeleiding, neem dan even contact op met je financieel adviseur.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie