S 70 procent Nederlanders overweegt weer vast energiegcontract

70% Nederlanders overweegt weer vast energiecontract

Sinds de energieprijzen dalen, bieden diverse partijen weer vaste contracten aan. Ongeveer zeven op de tien Nederlandse huishoudens overweegt nu opnieuw een jaarcontract af te sluiten. Dat is geen gekke gedachte want momenteel zijn de gasprijzen lager dan eind 2021 vóór de Russische inval in Oekraïne.

Super laag zijn de prijzen natuurlijk nog niet: in januari 2021 lag de gasprijs gemiddeld nog net onder de tachtig cent, inclusief belasting en overheidsheffingen. Daarna steeg deze tot een maximum van bijna vier euro in september vorig jaar. Als je nu een jaarcontract afsluit, betaal een gastarief onder het prijsplafond. Dat ligt op €1,45 per m³ — tot een verbruik van 1.200 m³. Dat geeft je een jaar lang zekerheid. In deze tarieven zit bovendien het 21% btw-tarief dat sinds januari weer geldt nadat het vorig jaar tijdelijk naar 9% was verlaagd.

Energieprijzen en boete
Ben Woldring, van vergelijkingssite gaslicht.com, verwacht later dit jaar weer hogere gasprijzen. Daarbij is er nog een andere reden waarom je misschien niet te lang wilt wachten met het aangaan van een vast contract. Vanaf 1 juni gaan de afkoopkosten voor nieuwe contracten omhoog. Nu zijn deze €100 — twee maal €50, voor gas en elektriciteit — en meer nog bij contracten die langer dan 1,5 jaar lopen. Maar binnenkort wordt de boete afhankelijk van het gastarief. Je bent dan al snel meer kwijt als je voortijdig wilt overstappen.

Overstappen gaat weer lonen in 2023

Tom Schlagwein van ovestappen.nl

Met de nieuwe energiewet die de overstapboete regelt wil de overheid energiemaatschappijen meer zekerheid geven dat consumenten hun contract uitdienen. Dankzij die zekerheid zijn energiebedrijven (sneller) bereid weer vaste contracten aan te gaan. Vorig jaar ontstond namelijk een situatie dat zij alleen nog variabele tarieven wilden afspreken en dat gaf de consument dan weer veel onzekerheid over de energierekening.

Prijzen voorspellen blijft lastig

Reden dat de gasprijzen de afgelopen weken flink daalden is het relatief warme winterweer, aldus Tom Schlagwein, domeinmanager energie bij overstappen.nl. Hij ziet de prijzen nog wel op en neer gaan — maar ook dat is zijn blik in de glazen bol. “Leveranciers die nu gaan inkopen, kunnen in de loop van 2023 een veel betere prijs gaan bieden. De gasmarkt blijft nog wel wat volatiel, maar over het algemeen zal de gasprijs vermoedelijk niet meer zulke extreme vormen gaan aannemen. De marktverwachting is dat in 2023 het jaar wordt dat overstappen weer gaat lonen en dat klanten weer een redelijk termijnbedrag kunnen gaan betalen. De vraag is echter wel of we ooit nog naar een constante lage gasprijs terug zullen gaan. Dat proces zal zeker nog enige tijd in beslag nemen.” Schlagwein spreekt de hoop uit dat het prijsplafond van de Nederlandse overheid en Europese maatregelen ervoor zorgen dat de gasprijs enigszins getemd blijft.

Prijsplafond
Op dit moment geldt het prijsplafond alleen nog tot eind van dit jaar. Meer hierover kun je lezen op een speciale website van de Rijksoverheid. Kies je nu voor een jaarcontract dan heb je in ieder geval zekerheid over het tarief tot ruim in de lente komend jaar. Wacht je nog dan is er kans dat de tarieven nog iets verder dalen, maar dat blijft koffiedik kijken.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie